Kitap Güncesi Yazısı: Jane Austen

 Jane Austen, her kitap kurdunun hayatında yer edinmiş yazarlardan biridir. Genç yaşta ölmesine, az sayıda kitap yazmasına rağmen günümüz Klasik edebiyatında hala güncelliğini koruyan nadir yazarlardan biridir. Yabancı yazarlar konusunda Jane Austen bende yeri ayrıdır. Kendisini keşfetmem ise 2010 senesine dayanır.

Fırsat buldukça film izlediğim bir dönemde, DVD kiraladığım dükkânda isminden dolayı ilgimi çeken filmin adıydı: Jane Austen Kitap Kulübü, uzun yıllardan beri birbirini tanıyan bir arkadaş grubu Jane Austen kitapları okurken yaşanan olayları güzel bir dille anlatan bir film sayesinde tanıştım. Ve o seneki kitap fuarından tüm kitaplarını satın aldım. Kitap konulu filmleri seviyorsanız bu filmi izlemenizi tavsiye ederim. Filmin fragmanını buraya bırakıyorum.

Lise zamanında edebiyat öğretmenlerimiz tarafından okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla biz öğrencilere dünya klasikleri okutup kitap üzerinden sınav yapıyorlardı. 16 yaşındaki bir genç bir insana okuması için verilen kitaplar anlamsı zor olan kitaplar olduğundan bir hevesle değil bir görev bilinci ile okuyorlardı. Her zaman demişimdir: Bir insana kitap okuma alışkanlığı kazandırmak istiyorsanız onun anlayacağı seveceği türden kitaplar vermelisiniz. Eğer ki üslubu zor anlaşılmayacak kitaplar okuması için zorlarsanız bir daha kitap okuma ihtimali olmayacaktır. Lisede okuyan öğrenciler neden çılgınlar gibi wattpad dediğimiz kitap yayınlama platformunda yayınlanana kitapları okuyorlar? Çünkü onların anlayacağı seveceği türde birçok kitap orada mevcut. Yalnız kalemi iyi olan yazarlar olduğu halde ben yazarım diyen fakat yazma konusunda iyi olmayan yazarların olduğu bir sosyal medya platformunda okunan kitap size ne kadar bir şey katabilir orası meçhul.



İşte tam burada bir insana kitap okuma alışkanlığı kazandırmak istesem ve bunu ilk öncelikle dünya klasiği olabileceği bir kitapla başlatmak istiyorsam bu Jane Austen olurdu. Şunu da be3lirtmek isterim Jane Austen gibi yazarın yazdıklarını anlatmak istediklerini daha iyi anlayabilmek için iyi bir şekilde çevirisi yapılmış kitabın okunması gerekir. Şuan kitap piyasasına baktığınızda birçok yayınevi tarafından çevrilmiş Jane Austen kitabı bulmanız mevcut. Bu yüzden güveneceğiniz bir yayın evinden alınması yazarı anlamak açısından daha iyi olacaktır.

Jane Austen, 17 yüzyıl İngiltere’sinde yaşamış o dönemin etnik ve aile yapısın son derece iyi bir gözlemle kitapların yansıtmış olan bir yazar. Shakspeare den sonra İngiliz edebiyatını en güçlü yazarıdır diye okuduğum kendisi hakkında yazılan bir yazıda okumuştum. Peki, Jane Austen neden bu kadar sevilen bir yazar? İnsanın doymak bilmeyen sevgi açlığını ve koşulsuz sevilme ihtiyacını roman karakterlerine en iyi bir biçimde yansıtmış, yazdığı romanlarda kadın karakterleri bir şey yapmadan oldukları gibi olup farkından bile olmadan biri tarafından sevilen kadınlar olarak karşımıza çıkar. İşte bu yüzden özellikle kadın okuyucular Jane Austen kitaplarını okumayı sevip kendini başkarakterle özdeşleştirirler. Bu durum Jane Austen romanlarını basit bir kitap gibi değil aksine gerçekten iyi yazılmış romanlar sevgi açlığını doyururken ucuzlaşmıyor okuyan kişiyi tatmin edercesine zengin bir üslup, gözlem gücü, karakterler arasındaki doyurucu diyaloglar görebiliyorsunuz. Bana Jane Austen hala okunabilir olmasının sırrı bu.



Umarım Yazımı sonun kadar okuyup daha önce Jane Austen hakkında az da olsa merak uyandırıp okumak için kitabını aldırma sebebi olsuysam ne mutlu bana.Kitap ile ilgili yeni yazılarda görüşmek üzere… Son olarak Jane Austen ile ilgili bir cümle bırakarak bu yazıyı bitiriyorum:

“Ekilen her şeyin zamanı gelince hasadı alınır. Yaşattığınız her şeyi günün birinde yaşamanız gibi.”

 


Yorumlar

Popüler Yayınlar