Bir Keşf-i Alem Yazısı: Sınırların Ötesinde Mert Öztürk

 

Youtube’ ta tesadüf eseri karşılaştığım bir seyyah’ı anlatmak istiyorum. Youtuber değil bir seyyah diyebileceğim bir insan. O şekilde tanımlıyorum ki gerçekten bu yazıyı okuduktan sonra merak edip videolarını izlediğinizde bana hak vereceğinize eminim. Seyyah, gittiği ülkenin sadece turistik yerlerini değil orada yaşayan halkın gerçekten sosyal yaşamını gözler önüne seren ve bunu anlatan kişidir. Artık size bu kişiyi anlatmaya başlayayım.

Hindistan deyince aklınıza ne gelir? Hollywood filmleri, adını ezbere bildiğimiz oyuncuları, içsel yolculuğunu bulmak isteyenlerin uğrayacağı ilk ülke. Ve bu ülkeyi sadece filmlerde yansıtıldığı şekilde biliyoruz. Yalnız şunu unutmamak gerekir filmde izlediğiniz her sahne gerçek hayata benzer olma ihtimali ne kadar?


 

Mert Öztürk, seyyah olmadan önce ne tür işle uğraştığı nasıl bir hayatı olduğunu, nasıl bir düşünce ile seyyah olduğunu bilmiyorum. Kendisini Hindistan ile ilgili video araştırması yaparken keşfettiğim biri.  Seyyah olmadan önceki hayatını öğrenmek gibi bir düşüncem olmadı. Hatta nette kısa bir araştırma yaparken onun hakkında okuduğum yazılar bir insanın ne istediğini karar verme gücünü en güzel şekilde örnek olabilecek biri.

Pandemi dönemin tam yaygın olduğu bir dönemde Hindistan Goa kentinde sınırların kapatılmasıyla 6 ay boyunca mahsur kalmış ve en iyi şekilde değerlendirmiştir. Hindistan’ın sosyal hayatından tutun gelenek ve göreneklerini o ülkeye has olan her şeyi insanların neden Hindistan’a gitmek istediğini anlayabiliyor olacaksınız videoları izledikçe.

Hindistan’ı ayrıntılı biçimde anlattığı her videoda farklı bir bilgi öğreniyorsunuz. İlk gördüğümde bilindik bir simgenin asıl anlamının ne olduğunu öğrendim. Swastika bizim bildiğimiz adıyla gamalı haç’ın aslında Hinduizm inancında kullanılan bir semboldür. Nazi sembolü olan swastika 45 derece eğik ve siyah renkte savaşı temsil etmektedir. Ancak Hinduizm inancını sembolü olan swastika ise turuncu ve beyazdır ve doğan güneşi temsil etmektedir. Videoyu izlemeniz için buraya ekledim. Daha ayrıntılı biçimde buradan öğrenebilirsiniz.


Eğer bir gün Hindistan’a gitmek aklınızda varsa gitmeden önce bu kanalı izlemenizi tavsiye ederim. Umarım yazımı sonuna kadar okuyup merak edip bu youtube kanalına bir göz atmış olmanıza vesile olurum.

 




Yorumlar

Popüler Yayınlar