Bir Dizi-Film Güncesi: Scandal




 Merhaba, sevgili okur 

Bugünkü yazımda sizlere izlerken hayrete düştüğüm izlediğim her bölümünde “Vay be” dediğim bir dizi hakkında bahsedeceğim. Dizinin adı “ Scandal”  Yapımcısı halen yayınlanmakta olan Grey’s Anatomy dizisinde yapımcısı olan Shonda Rhimes, Nisan 2012 ‘de ABC televizyonunda ilk başta mini bir dizi olarak 7 bölüm çekilen fakat aldığı yorumlarla 7 sezon çekilen Kerry Washington ve Tom Goldwyn gibi iyi bir oyuncu kadrosuna sahip her bölümünü merakla izleyebileceğiniz bir dizi olur kendileri bana göre.

Dizinin konusundan bahsedecek olursam; Oliva Pope adında bağımsız bir avukat ve ekibinin ele aldığı olayları nasıl çözüm ürettiğini görüyoruz. İlk başlarda Olivia Pope, Beyaz sarayda olan ve başkan olan Fitzgerald Grant ‘ın Amerika halkı gözünde etkisi düşmemesi için yapılan her hatayı düzelten bir kişi olarak gösteriliyor. Bir sorun mu var? Olivia halleder düşüncesi dizinin izleyeceğiniz her bölümünde karşınıza çıkacaktır. Başkan seçilme kampanyası esnasında Fitzgerald Grant aralarında karşı konulamaz bir tutku dolu bir aşk başlar. Her sezonda bu sefer bitti bir daha bir araya gelemeyiz deseler de izleyeceğiniz son bölümde bile aralarındaki tutkuyu hissedeceksiniz. Tabii dizide sadece Olivia ile ilgili değil diğer karakterlerde hayatlarına geri dönüş yapıp şimdiki hallerine nasıl geldiklerini, Olivia ile nasıl karşılaştıklarını bölümlerde güzel anlatılmış.

Her karakterin kendi hayatından kesitlerle Olivia’nın nasıl hayatlarına girdiğini, gladyatör olacağını göstermesini an be an izliyor olacaksınız. Her bir karakterin kendine has zayıf ve güç yönleri çok iyi bir şekilde anlatılmış. Yeri geldiğinde elde ettikleri güç ya da zaaflarını gösteren herhangi bir durumda nasıl bir kişiliğe dönüştüklerini diziyi izlediğiniz sürece harika bir oyunculuk yeteneği sergileyerek izleyiciye aktarabiliyorlar. 

Kısaca anlatmak gerekirse Beyaz Saray’daki oval ofise sahip olmak için etrafta dönen bir takım entrikalardan tutun, insanların istediklerini elde edebilmek için neler yapabileceğini gösteriyor. 

Bu dizide beni etkileyen ne olabilir ki burada bahsediyorum? İzlediğim her dizide dikkat ettiğim ilk nokta kadın karakterin sağlam ve güçlü olmasıdır. Olivia Pope gerçekten güçlü bir karakter bir sorunu çok iyi bir şekilde çözebiliyor. Perde arkasına baktığınızda ise her ne kadar güçlü bir karakter olsa bile zayıf bir kız çocuğu kimliğini her daim saklamaya çalışıyor. Gerçek hayatta da böyledir. Etrafınızdaki güçlü kadın imajı çizen her kadın aslında bir o kadar da zayıf yönünü saklamaya çalışan kendisini her daim “ Ben güçlüyüm” diye ikna eden insandır. Fitzgerald ile son bölüme kadar olan o bitmek bilmeyen tutkuyu anlatmak yerine diziyi izlemenizi tavsiye ederim.

Herkesin bildiği üzere dünyanın en güçlü ve diğer ülkelere bir şekilde yaptırım gücüne sahip olabilen bir ülke olarak gösterilen Amerika’da oval ofise sahip olmak isteyen hırslı insanların neler yaptığını, her ne kadar politik kurmaca bir dizi olsa bile gerçeklik payı illaki vardır, elde etmek için nasıl bir insana dönüştüklerini gördüğümde acaba benim ülkemde bu şekilde midir? Diye düşünmeden edemedim.

Dizide yansıtılan Amerika başkanı profilinde, her adımını dikkatle takip edilen ve halkın gözünde nasıl görüleceğine özel hayatı dâhil çiziliyor. Yaşadığım ülkede böyle bir durumu düşünemiyorum bile. Sizi yöneten cumhurbaşkanınızın sadece onun verdiği sınırla hayatı ile ilgili birtakım bilgilere sahipsiniz onun dışında herhangi bilginiz yok size sunulan ne ise o. Kurmaca dizi bile olsa, başkanlık seçimlerinde halkın gözünde evladını kaybetmiş bir baba imajı çizmek için gerçekten oğlunu gizli bir teşkilat tarafından öldürüldüğünde ki karakter bu bilgiyi sonradan öğreniyor seçimi kazanması akla mantığa sığmayacak türden düşüncelere neden olabiliyor. 

Diğer bir dikkatimi çeken unsur ise izlediğim başka dizilerde de çok denk gelmişliğim vardır. Onların gerçek hayatında yaşadıkları böyle bir durum var mıdır gerçekten merak ediyorum. Merak ettiğim duruma gelecek olursak; bizim aşk kültürümüzde – bu kalıbı şimdi yazarken uydurdum-  aşk yaşadığınız insanla ayrıldıktan sonra hiçbir şekilde arkadaş dahi kalamazsınız. Yollar ayrıldıktan sonra herkes kendi hayatına devam eder. Fakat Scandal dâhil izlediğim tüm yabancı dizilerde ayrıldıktan sonra bile çok rahat biçimde arkadaşlıklarına devam edip aynı ortam hatta en yakın arkadaşları ile sevgili olabiliyorlar. Bizde böyle bir durum olma ihtimalini bile aklımdan dahi geçiremiyorum. Sırf merakımdan bir gün birine denk gelirsem kesin soracağım sorulardan birisidir. “Ayrıldıktan sonra nasıl arkadaş kalabiliyorsunuz?”  yabancı dizi izleyen çoğu kişinin özellikle Kadın izleyicilerin cevabını merak ettiği sorulardan biridir. 

Umarım bu yazımı sonuna kadar okuyup bu diziyi merak ettirip listenize ekletmiş olurum sevgili okur.  Yeni yazılarda görüşmek üzere.


Yorumlar

Popüler Yayınlar