Kitap Güncesi : Saime Özdemir
Kitap okuma listemi oluştururken edindiğim kaynaklardan biri olan kitapkurdu youtuber olan Saime Özdemir hakkında cümleler kuracağım. Dünya değiştikçe insanlar da bu değişime ayaka uyduruyorlar. Kitap okuma serüvenim de bu değişime de uğradı. Önceleri kitapçıları gezerek aldığım kitapları sonrasında ise edebiyat dergileri, gazetelerin haftanın belli günlerinde verdiği ekler sırasında internet öncesinde bookstgram hesapları ve YouTube kitap yorumları videoları ile listemi oluşturan etkendir.
Bir kitap youtuber takip edebilmem için öncelikle her ay okuduklarım yayınladıkları videoları izlerim. Okudukları kitapları anlatırken verdikleri tepkilere bakarak gerçekten o kitabı okuyup okumadıklarını yada sadece okuduklarını da anlayabiliyorum. Eğer okudukları kitabı listeme eklemek için beni ikna ederse o kişiyi yakın takibe alır ve okuduğu her kitabı değil ama ilgimi çeken kitapları listeme eklerim.
Saime Özdemir’i bu şekilde keşfettiğim bir kitap vlogları çeken kitap okurken yaşadığı o mutluluk hissini videolarını izlerken etkin bir şekilde yansıtabiliyor.
Sosyal hayatı ile ilgili çok fazla bir bilgim yok yalnız sosyal hayatını da paylaştığı bir kanalı var olduğunu biliyorum. Yaşadığı şehirde bir üniversite kampüsü içersinde bir kahve dükkanı tarzı bir yer işlettiğini tahmin ediyorum. Genelde vlogların kısa da olsa da bahsetttiğinden anlaşılabiliyor.
Saime Özdemir’in kitap vlogları diğer izlediğim vloglara göre bir tık daha uzun olduğundan genelde bildirim geldiği bulduğun ilk fırsatta izliyorum. Her ay okuduğu kitap sayısı gözlerimlerime göre ruh haline ve yaşadığı iş temposuna göre değişebiliyor. Okuduğu kitapları anlatırken eğer çok beğenmişse öyle bir mutlu bir şekilde anlatıyor ki okuma zevkinize uyuyorsa sizi ikna edip okuma listenize eklerken buluyorsunuz. Beğenmediği kitap olduğunda ise yine anlatıyor ve beklentisini karşılamadığını da açıkça belirtiyor.
Okuduğu kitaplar genelde ya kendisi alıyor yada yayınevlerinden hediye olarak da gelebiliyor. Genelde internet üzerinden kitap aldığını tahmin ediyorum. Vlogta arka planda her kitap kurdunun hayali olan bir kütüphaneye sahip, sadece aylık okumalarını takip ettiğim için kitaplık turu tarzında bir videosu var mı bilmiyorum. Vloglarını izlerken okuduğu, yorumunu yaptığı kitaplara daha çok odaklanıyorum.
Son izlediğim kitap yorumu videolarında ağırlıklı olarak yabancı yazarların Türkçe’ye çevrilmiş kitapları okuduğunu izliyorum. Kitap listemi oluştururken eğer listemde yabancı bir yazsın kitabını okuyacaksam eğer İngilizce’den Türkçe’ye çevrilmiş ise tercihim onu kendi orijinal dilinden okumak oluyor. Kitabın anadilinden okumak o yazarın asıl anlatmak istediği, okuyucusuna ne hissettirmek istediğini daha iyi anlamama neden oluyor. Kitabı ana dilinde okurken yazarın üslubunu anlamak zor geliyorsa bana yine onu anlamak için okumaya devam ederim. Saime Hanım belki kendi ruh hali yada okuma isteği Türk yazarlardan çok yabancı yazarları tercih ettiğini vlogları izlediğinizde anlayacaksınız.
Yabancı yazarların kitaplarını yorumlarken eğer bende okuma merakı uyandırıyorsa, ve ana dilinde okurken eğer zorlanacağımı anlarsam kitabın Türkçe’ye çevrilmiş olanı okumayı tercih ederim.
Umarım yazdıklarımı sonuna kadar okumuş olup Saime Özdemir’in kitap vloglarını izlemenize vesile olurum. Bir sonraki Kitap güncesi yazısında görüşmek üzere.
Yorumlar
Yorum Gönder