Bir Keşf-i Alem Yazısı:Eat the World- Nurtaç Türkeli Danz

Merhaba, bugünkü Keşf-i Âlem yazımın konuğu Amerika’da yaşayan Nurtaç Türkeli. Üç ay boyunca evden çıkamadığım günlerde Youtube’ta gezinirken keşfettiğim beğenip takibe aldığım bir kanal oldu. 



Yazılarımı okuyanlar bilirler sürekli farklı kültür ve ülkelere her zaman ilgi duymuşumdur. Bu yıl yaşadığımız pandemi sürecinden dolayı keşfetme isteğimi bir süre ertelemek durumunda kaldım. Pandemi süreci yaşanmasaydı şayet yine de farklı bir ülkeye gitmek gideceğim ülkeye göre maddi açıdan yeterli bir miktarda paraya her ülkenin sizden, sahip olmam gerekir. Bildiğiniz üzere herhangi bir turist vizesinde istediği bir takım yükümlülükler var. Teknik bilgi bu kadar yeter şimdi asıl konumuza dönelim.

Nurtaç Türkeli, üniversiteyi bitirdikten sonra 2 yıl kadar Türkiye’ de çalışma deneyimi olmuş fakat iş deneyimi beklentisini karşılayamayacağında burslu olarak master yapmak için başvurduğu Çin’deki üniversiteye gidip Shangay’da 4 yıl yaşamış cesaretli bir insan.

Neden mi cesaretli dedim. Her ne kadar üniversitede Çin dili ve edebiyatı okuduğunuz halde teorik bilgilere sahip olduğunuz deneyimizin olmadığı bir ülkeye tek başına gitmek bana göre büyük cesaret işidir. Ve Nurtaç hem cesaretli hem de şanslı olarak gördüğüm insanlardan biridir.

Videolarını izlerken doğal olması, yaşadığı kültürü en yalın haliyle anlatması ilgimi çekip takibe almama sebep oldu. Amerikan’ın Teksas eyaletinde eşinin ailesi ile birlikte büyük bir evde oturuyorlar. Evinin bulunduğu yerdeki doğal ortam o kadar güzel ki evden çıkmayıp bütün gün orada oturup yaşayası gelir insanın. Yabancı bir gelin olup eşinin ailesi ile aralarındaki uyum gerçekten çok iyi ve Nurtaç gerçekten insanlar ile anlaşma konusunda gayet başarılı çünkü ne istediğini ne yapmak istediğini net bir şekilde belirten bir insan. İzlediğim videolarından anladığım kadarıyla başkasına göre değil kendi isteğine göre yaşamayı seçen, eşiyle her adımda ayak uydurabilen özgür bir insan diyebilirim.



Videolarında genellikle günlük hayatından, gittiği market ve alışveriş merkezlerine, eşinin ailesi ile birlikte gittiği tatilleri yayınlıyor. İzlediğim vakit videolarında onların kültürlerinde ilginç detaylar öğrendim. Evin mutfağı yemek yapmak için çok nadir kullanılıyor ve kullanıldığı vakit genelde et tarzı yemekler oluyor. Hazır yemekleri daha çok tercih ediyorlar. Haliyle evde çok fazla yemek yapılmıyor. Pandemi sürecinden dolayı eve yemek teslimatı yapılmıyor ne yemek istediklerine karar verip arabaya servis noktasına gidip alıyorlar. Hafta sonları evde ya da değil ailecek birlikte vakit geçirmeyi seviyorlar. Nurtaç’ın eşi boş vakitlerinde video oyunu oynarken izliyorum.  Tam bir kahve tutkunular nasıl Türkiye’de bir demlik çay bitiriliyorsa onlarda bir demlik dolusu kahveyi çok rahatlıkla bitirebiliyorlar.  Her ne kadar onlara ayak uydursa da kendi kültürünün onlara yansıtabiliyor özellikle eşi ve ailesinin en çok ilgisini çeken kısım ise Türk mutfağı. Kayınvalidesi Mary ile birçok Türk yemeği videoları vardır. Çoğu yemeği ilk defa yapmasına rağmen el lezzeti yemeği tadanların surat ifadesine göre gayet iyi.    Buraya bir tane yemek videosunu bırakıyorum.

Videolarına baktığımda eşi ve eşinin ailesi ile uyumu gerçekten çok iyi bir arada yaşadıkların evde sonradan katılan biri olarak ayak uydurup uyum içerisinde yaşamak gerçekten zor bir süreç ve bu süreci Türkiye’de değil yabancı bir ülkede yaşamak aile kültürünü bilmediğin bir ortamı onunla birlikte öğrenebiliyorsunuz. Sadece günlük hayatını değil kendisine iyi gelen size de iyi geleceğini düşündüğü videolarda yayınlıyor. Özellik derin düşünme yeni ay ritüelleri ve yoga gibi ilginiz varsa öğrenebileceğiniz videolar mevcut.

Videolarında yansıttığı pozitif ve iyimser halleri ile izlenmeye abone olup takip edilesi bir kanal diyebilirim. Farklı aile kültürlerini merak ediyorsanız bu kanalı takip etmenizi öneririm. Sonuna kadar okuduysanız teşekkür ederim. Yeni bir Keşf-i Âlem yazısında görüşmek üzere



Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar