Evinde Kal

      Sosyal medya hayatımızda büyük bir yer edindiğinden beri , insanlar başka insanlara karşı bir şey kanıtlama ve  ilgi çekme peşinde algısı oluşturmaktadır. Çünkü genel olarak sosyal medyaya herhangi bir kişisel hesaba baktığınızda profil sahibi olan kişinin bütün hayatını izleyebiliyorsunuz. O gün ne dair neler yaptığını an ve an tanık oluyorsunuz. Size ait özel anınız yok denecek kadar az diyebiliriz.  Bu algı insanlarda büyük bir derecede bir bağımlılık yaptı ki  insanlar artık birbirleri ile muhabbet etmeyi bıraktı, arkadaş ortamında içilecek bir kahve sosyal medyada paylaşılmadan içilmiyor artık nerede ne yaptığınız her daim paylaşma ihtiyacı hissediyor yada takip ettiğiniz kişi ne paylaşmış merakını yenemiyorsunuz. 
   
  Okuduğunuz satırlarla konu başlığına baktığınızda ne alaka diye sesli düşündüğünüz anlayabiliyorum. Yaşadığımız bu süreçte nasıl bu noktaya geldiğimizi anlatmak için bu şekilde bir yazı girişi yapmak zorundaydım.  2020 yılının ocak ayında Çin' de ortaya çıkan ve bütün dünyaya yayılan bir virüs olan corona virüsü hakkında bulaşmasını önlemek için gerekli olan tüm bilgileri herkes biliyor.El yıkama konusunda olsun diğer hijyen kurallarında insanlar daha çok bilinçli  duruma geldiler. Bu virüsün yayılmaması için yapmamız gerekenleri herkesin bildiğine eminim. Ama ne var ki insanların bir süre evde kalması gerekirken "Bana bir şey olmaz" düşüncesiyle kendini dışarıya atıyor. Kendi ile birlikte temas ettiği tüm kişileri  de riske attığının farkında değil. Hastalığı bulaştırma riskinin bilincinde olmadığı için istediği gibi gezdiğini hayatın tadını çıkarabildiğini düşünüyor. Bilerek yada bilmeyerek bu bilincin farkında olmak istemiyorlar.Ama virüs bir şekilde bulaşıp , ambulans ile hastaneye gittiğinde hayatı gözünün önünde bir film gibi geçtiğinde farkına varır mı bilmiyorum. 
       Gün geçtikçe alınan kararlar insan sağlığını korumak amaçla olduğunun herkesin farkında olması gerek. Ürünlerini satın aldığınız çoğu yer size mesaj atarak  geçici bir süre "Sağlığı korumak" açısından hizmet veremeyeceğini size cep telefonu ile mesaj gönderiyor. Bunun bilincinde olan kişi zorunlu haller olmadıkça dışarıya çıkmayacaktır. Bilicinde olmayan kişi ise sosyalleşecek ve paylaşım yapamayacak bir yer bulamayınca zorunlu olarak eve dönecektir.  
      Ekonomik açıdan düşündüğümüz zaman kurumsal şirketlerin personellerini yıllık izinlerini kullandırıp ücretli izne çıkartacağını bu hak bittiğinde ücretsiz izne döndüğünde ne olacağını bilemiyoruz. Bu konuda ne olacağını ekonomik açıdan insanların ne yapabileceğine  güven verici net bir cevap alabilmiş değiliz.
    Evde kaldınız süre boyunca kendinizi özgürlüğünüzün kısıtlanmış olduğunu hissedebilirsiniz. bu sürecin ne kadar süreceğini bilmiyoruz. Yapmanız gereken ilk önce cep telefonunuzu bir süre elinizden bırakmanız olacaktır . Dışarıya çıkıp sosyalleşmek istemenizdeki amacınız  paylaşım yapma ihtiyacından dolayıydı. Çünkü muhabbet etmeyip bulunduğunuz yerin fotoğraflarını çekmekle bende burdayım demekle meşguldunuz. Şimdi evde ailenizle vakit geçirme zamanı... Beraber film yada dizi izleyebilir, muhabbet edebilir, kitap okuyabilirsiniz. Kİtap okumayı sevmiyorsanız bu alışkanlığı kazanmak için size önerim ; Yekta Kopan'ın yazdığı "Sıradan Bir Gün " kitabını okuyabilirsiniz. film yada dizi önerisinde bulunmuyorum , eminim ki geniz bir arşivniz mevcuttur.
     


Bu süreci kısa sürede atlatıp normal hayatımıza ve yaşadığımız dünyayı tekrar keşfetmeye  dönebiliriz.

       

Yorumlar

Popüler Yayınlar