Kitap Güncesi: Kitap Okuma Listesi Oluşturma Serüveni
Bir insan kitap okuyup bitirdikten sonra iki sonuç vardır: Birincisi başka dünyaları keşfetmek için yeni kitap almak için kitapçının yolunu tutar, ikincisi bir daha kitap okumamak üzere o kitabı belki bir daha gözünün önüne bile gelmeyeceği bir yere koyar ve kitap okuma serüveni noktalamış olur. Bana göre bir insana kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için onun ilgisini çekecek aklındaki “ kitap okumak sıkıcı” önyargısını yıkacak üsluba sahip bir kitap okutmaktır. Bu yöntemle çevremdeki insanlara kitap okuma alışkanlığını kolaylıkla kazandırmışımdır.
Bugün bu yazımda sizlere nasıl kitap okuma alışkanlığı kazandırılır üzerine cümleler kurmayacağım. Yazacağım cümleler kitap okuma listemi nasıl oluşturduğumu yazacağım. İlk kitap okumaya başladığım zamanlar internet hayatımızın her alanında olan bir durum değildi. Bu yüzdendir ki yeni bir kitap çıktığında soluğu kitapçılarda alırdım. Cebimdeki harçlığa göre kitap alırdım. Kitap rafları arasında dolaşmak ve yeni çıkan kitapları ilk iki sayfasını okuyarak karar verirdim yada okumak istediğim kitabı başkası okumuşsa ondan ödünç alır eğer kitabı beğendiysem kitaplığıma katmak için gider alırdım. Bu dönemlerde eve hergün gazete alırdım o dönemde iki gazete kitap eki verirdi. Cuma günleri Radikal Kitap Eki o zamanların en popüler kitap ekiydi diğeri ise perşembe günleri çıkan Cumhuriyet Kitap ekiydi. Bu kitap ekleri sayesinde kitap okuma listemi oluşturdum diyebilirim. Hatta o dönemden kalma bir yazarın blog sayfasını takip ederim. Yeni çıkan kitaplar, kitap fuarı etkinlikleri eve kitaba dair her şeyi buradan öğrenirdim.
Gazetelerin verdiği kitap ekleri dışında her ay düzenli aldığım iki edebiyat dergisi vardı. Bu dergi ve ekler sayesinde yeni çıkan kitaplardan haberdar oluyor okumak istediğim kitapla ilgili yorumları rahatlıkla okuyordum. Bu durum zaman geçtikçe yerini başka materyallere bıraktı. Bu cümleleri yazarken aklıma yeni yazı fikirleri gelmedi değil, hepsi ile ilgili ayrıntılı bir blog yazıları yazabilirim.
Radikal kitap eki gazete kapanınca Hürriyet kitap eki olarak devam etti bir süre ama eskisi gibi tat vermiyordu okurken, Arka kapak dergisi basılı olarak yayın hayatına veda edip internet üzerinden devam etmekte ama eskisi gibi değil. Kafkaokur dergisi , en son aldığımda ise içeriği tamamiyle değişmiş bir biçimde olduğunu görünce almayı bırakmak zorunda kaldım çünkü bana istediğim bilgiyi vermiyordu. En son olarak Cumhuriyet kitap eki hala yayın hayatınadevam ediyor ancak benim okuduğum dönemdeki genel yayı yönetmeni ve yazar kadrosu ayrılınca eskisi gibi olmadı. Kendimce kitap okuma listesi oluşturmak için neler yapabileceğimi düşündüm ve sonunda yeni bir materyal ile karşılaştım: Sosyal Medya!
Sosyal medyada özellikle İnstagram çok popüler olmasıyla yeni bir oluşum çıktı: Kitap okuyanların paylaşım yaptığı bir profil sayfası. İnsanlar birden bire kitap kurdu oldular. Okunan kitaplar için yapılan görsel çalışmalar, okunan kitabın yorumundan çok görselliğe önem verir oldular. Okumak istediğim kitaplardan, yen, çıkan kitaplardan sosyal medya sayesinde haberdar oluyordum. Artık hayatımızın bir parçası olan “Etiket” olayı sayesinde kitaplar hakkında daha fazla bilgiye ulaşabiliyorum.
Sosyal medyada bir kitap yorumunu okurken yazdığı cümlededen tutun okuduğu kitapla ilgili yaptığı yorumu dikkatle okurum. Yorumun sonunda beni etkilebilmiş ben bu kitabı okurum fikrini oluşturduysa kafamda, kitabı okuma listeme eklerim. İnstagramda özellikle takip ettiğim kitap yorumunu yapan profil sayfası çok fazla değildir. Genelde keşfetmek istediğim şehirlerin fotoğrafçılarının sayfasını takip ediyorum. Hatta bir zamanlar da bende okuduğum kitaplar hakkında yorum yazdığımı itiraf etmeliyim. Yalnız kitap yorumu yaparken reklam olduğuna dair bir etiket koyma zorunluluğu gelince kitap yorumu yapmayı bıraktım. Eskisi kadar da aktif kullanmıyorum, sadece seyirci olanlardanım. Kitap listemi oluşturmak ve okumak istediğim kitaplar hakkında bilgi edinmek için keşfettiğim yeni yol ise YouTube kitap videosu izlemek. Her ay muhakkak okudukları kitaplar hakkında yorum yapan bir çok kitap videosu izledim ve hala izliyorum. Şu ana kadar yorumlarını beğenip okudukları kitapları alıp pişman olmadığım iki kişi var bulduğum ilk fırsatta onlar hakkında burada yazılar yazmayı düşünüyorum.
Kitap okumak ve yeni listeler oluşturmak için ilerleyen zamanda daha karşıma neler çıkacağını merak ediyorum. Bir kitap ekiyle başlayan bu serüven görsel bir video ile devam ediyor.
Bir sonraki kitap güncesi yazsında görüşmek üzere…
Yorumlar
Yorum Gönder