Bir Dizi -Film Güncesi : Öğrendiğiniz Bilgilerle Şaşıracağınız Bir Belgesel Üçlemesi; Zeitgeist

Evde karantinada olduğumuz şu günlerde kitap okumak, film-dizi izlemek dışında yapabilecek bir şey var; belgesel izlemek. İlgimi çekecek öğrenme konusunda bana yeni bilgilere öğretecek belgeselleri izlemek heyecan verici bulurum kendi çapımda öğrendiğim tüm bilgileri hayretler içerisinde izlerim. Genelde insanlar belgesel izlemek konusundan pek sıcakkanlı bakmıyorlar bunun sebebi bana göre çocukken sahip olduğumuz öğrendiğimiz bilgi karşısında ortaya çıkan o  hayret etme duygusu… Şu ana kadar hatırı sayılır  sayıda belgesel izledim diyebilirim. Her insanın izlerken zevk alabileceği belgeseller hakkında burada da kendimce yazılar yazdım. İzleyeceğiniz düşündüğüm belgesellerin hakkında yazdığım blog yazılarını yazının sonunda bırakacağım linkten okuyabilirsiniz.
Bugün burada anlatacağım belgeselin adı: Zeitgeist The Movie, Zeitgeist Addendum, Zeitgeist Moving Forwad olmak üzere üç filmde oluşan bir belgeseldir. Belgeselin bir bölümü yaklaşık iki saate yakın sürüyor. Zeitgeist Almanca bir kelime ve anlamı :”Zamanın Ruhu”. İzlediğiniz vakit o iki saatin nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Şimdi neden bu belgeseli izleyip hakkında yazmaya başladığımı anlatayım.


Belgesel izlemeye karar verdiğimde izleyebileceğim tüm platformlarda araştırma yaptığımda karşıma hep bu seri çıkıyordu. Bilim belgeselleri izlemeyi daha çok tercih ettiğimden karşıma her çıktığı vakit izlemeyi düşünmeden geçtim çünkü pek ilgi alanıma girmiyordu. Her defasında bu belgesel karşıma çıktıkça bunun izlemem için bir işaret olduğuna karar verdim. Ve ilk filmden izlemeye başladım.Zeitgeist The Movie üç bölümden oluşuyor. İlk dört dakika siyah bir ekran üzerinde anlatılanları dinliyorsunuz. İlk dört dakikayı atlatmanız çok önemli çünkü öğrenebileceğiniz bilgiler bu dört dakikadan sonra başlıyor. İlk Bölüm,  Hıristiyanlığın bazı diğer din figürleri ile olan benzerliğini  ele alıyor ki bu bölüm hakkında samimi fikrim ise çok iyi bir bilgi sahibi olmak gerekir. Çünkü sunduğu bilgiler insanın aklını şüpheye düşürebilecek türde bilgiler. Bu konuda sağlam bir bilgi birikimine sahip olmak gerekir. İkinci bölüm,  bilindiği üzere bütün komplo teorilerin başında gelen 11 Eylül 2001… İkiz kulelere yapılan saldırılar hakkında ne biliyoruz? Medyanın bize sunduğu terör örgütü tarafından yapılan bir uçak saldırısı ve bu saldırı sonucu ölen binlerce masum insan. Bu bölümde gerçekten 11 eylül hakkında yaptıkları kapsamlı araştırma sonucunda öğrendiğim bilgilerden hayretler içerisinde kaldım diyebilirim. Olayın insanlara nasıl yansıtılacağından tutun kuleleri nasıl yıkılabileceğini en ince detayına kadar anlatmışlar. Daha fazla bilgi için blogu okuduktan sonra belgeseli izleyin. Üçüncü bölüm, perde arkasında dünyayı yönetenlerin hakkında bankalar arası olan para akışının nasıl olduğuna dair aslında bizim neleri bilmemiz bilmemizi karar veren perde arkasındakileri anlatıyor. Son olarak da yakın bir zamanda insanları daha kolay kontrol edebilmek için kendi istekleri ile taktırabilecekleri bir çipten bahsediyor. 2007 yapımı olan bu belgeselde bahsedilen bu yonga sizce yakın zamanda piyasa sürülebilir olabilir mi?


Zeitgeist Addendum, 4 bölümden oluşuyor ağırlıklı olarak ekonomi hakkında detaylı bilgiler veriyor. Diğer filme göre insanın dikkatini çekecek bilgilerle birlikte daha akıcı bir kurguya sahip. İlk bölümünde para konusunu ele alıyor, paraya dayalı ekonominin nasıl işleyişinden bu işleyişin sonuçlarını ele alıyor. İnsanların anlayacağı şekilde dünya için çok büyük teşkil eden para=borç konusunu en ince ayrıntısına kadar irdeliyor. Belgeseli izledikçe hayretler içerisinde kaldığımı belirtmeliyim. İkinci bölümü tamamıyla izlediğiniz takdirde dünya ekonomi sistemine karşı çıkan bir ülkenin sonunu nasıl hazırladığını anlatan ekonomi tetikçisinin röportajını izleyeceksiniz. Üçüncü bölüm izlemeye başladığınızda çok farklı bir toplumsal, siyasal ve ekonomik yapıda yeni bir düzen hakkında olan “Venüs Project “ anlatmaya başlıyor. Venüs Project, ne olduğunu anlayınca düşünce olarak biraz hayalî buldum diyebilirim. Nihayetinde belgeselde anlatılmak istenen yegâne nokta; bir şeylerin fazlasıyla yanlış olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Bu perspektiften bakınca belgeselde sunulan bazı bilgiler mantıklı gelmiyor değil. Belgeselin son bölümünde ise ne yapılabiliriz üstünde duruyor.  Yapılabilecek olan durumları listeler halinde sunarken insanoğlu bunu gerçekleştirmek isterse nasıl olacak sorusu aklınıza takılabilir.
Belgeselin üçüncü Filmi Zeitgeist Moving Forward; ilk iki filme oranla daha karmaşık izleyen kişinin iyi bir bilgi birikimine sahip olması gerektiğini düşündüren bir film çünkü ilk iki filmi başkasını izlettirdiğinizde genel olarak bir görüş, fikir alışverişi yapabilirsiniz ama bu üçüncü bölüm diğerlerine oranla daha karmaşık. İlk bölümünde gen konusunu işleyip çocuk yetiştirme ve çevresel faktörlere dayanan konulara ele alıyor. İlk etapta insan doğası ve genetik bilgiler doğru olmakla birlikte kendi görüşlerine doğru gelen savların üstünde durmuşlar diyebilirim. İzlediğiniz dikkatinize çekecek önemli konu ise “Planlı Eskitme” , üretilen hiçbir şeyin uzun süre dayanabileceğinden uzun süre yaşam süresi izni verilmez mantığını taşıyan piyasa kurallarını buna göre şekillendiren ve her şirketin bu strateji üzerine dayanıklı ve uzun süreli kullanıma dayalı bir teknoloji üretmediklerini dayalı bilgiyi önünüze sunar. İlk filme oranla daha mantıklı bir biçimde bitiyor en azından amaçları ve neyi savunduklarını belirtiyorlar.

İzlediğim bu üç filmlik seride gerçekten insanı sorgulatan, neyin ne olduğunu bilmemiz gereken bir dünyada yaşamamız gerektiği anlatan güzel bir belgesel oldu benim için. Umarım yazımı sonuna kadar okumuş olup merak edip bu belgesel serisini izlemenize vesile olmuş olurum. İzlediğim diğer belgesel için yazdığım blog yazılarının linkini aşağıya bıraktım.



Yorumlar

Popüler Yayınlar